Keresés:

Magyar Bajnokság

A Magyar Bajnokság 2013-tól érvényes új rendszerét az alábbiakban olvashatja.  

 

A szabályozást a 31/2015. határozattal együtt kell alkalmazni.

 

A Díjlovagló Magyar Bajnokság tartalmazza:

1.1. Felnőtt Magyar Bajnokság

1.2. Korosztályos Magyar Bajnokság

1.3. L, M és S Kategória Bajnoksága

1.4. Fiatal lovak Bajnoksága

Az egyes bajnokságok megrendezése minimum 3 nevezés esetén történik.

 

1.1.Felnőtt Magyar Bajnokság

1.1.1. A Felnőtt Magyar Bajnokságot háromnapos versenyként kell megrendezni. 

 

1.1.2. Részvétel 

1.1.2.1. Az a ló-lovas páros indulhat a Magyar Bajnokságon, aki

minimum 2 db hivatalos versenyen részt vett (hazai vagy külföldi CDN-A vagy B), és

ezeken a Bajnokság szintjének megfelelő kategóriában minimum két alkalommal minimum 55%-ot lovagolt

1.1.2.2. Azok a ló-lovas párosok, akik nem minősültek az OB-ra, azok szabad kártyát vásárolhatnak a nevezési díj 4-szereséért, amelyből ¼ a rendezőt illeti meg, ¾ pedig a Szakbizottság pénzügyi keretét növeli. Ennek adminisztrálása a versenyiroda feladata. Az összeg utalása a versenyrendező feladata.

 

1.1.2.3. Ha egy lovas több lóval indul, akkora az utolsó versenynap előtti sorsolásig kell bejelentenie a versenyiroda felé írásban, hogy melyik lóval megy a bajnokságért.

 

 

1.1.3. A Felnőtt Magyar Bajnokság versenyszámaI:

Intermediaire II

Nagy Díj

Nagy Díj Kűr

1.1.4. Minősülés a harmadik versenynapra (döntőbe kerülés)

 

Az első két nap eredményéből legalább az egyiknek 55%-nak kell lennie a döntőbe kerüléshez.

 

1.1.5. Versenyszámok bírálata

A versenybíróság 5 tagú.

 

1.1.6. Helyezési sorrend

A végső sorrend megállapítása a bajnokság versenynapjai alatt elért százalékos eredmények összesítésével történik.

Egyenlőség esetén a második napi versenyszámában elért eredmény a döntő, amennyiben még mindig egyenlőség van, úgy az a jobb, akinek a bajnokság versenynapjai alatt elért legalacsonyabb százalékos eredménye magasabb.

 

1.1.7. Eredményhirdetés 

 

Amennyiben nincs három nevezés a Felnőtt Magyar Bajnokságra Nagy Díj szinten, úgy a bajnoki cím eldöntése a Nehézosztályú Kategória Bajnokságban történik.

1.2.Korosztályos Magyar Bajnokság

 

A Korosztályos Magyar Bajnokság a Magyar Bajnokság keretein belül kerül megrendezésre az első és második versenynapon. 

 

1.2.1. Kategóriák 

 1.2.1.1. Kategóriák elnevezése:

 

 Fiatal Lovas Korosztály

Junior Korosztály

 Gyermek korosztály

1.2.1.2. Verseny megnevezések:

CDN-FL-OB Fiatal Lovasok Korosztályos Magyar Bajnoksága

CDN-J-OB Junior Lovasok Korosztályos Magyar Bajnoksága

CDN-GY-OB Gyermek Lovasok Korosztályos Magyar Bajnoksága

1.2.1.3. A korosztály (kategória) meghatározása

 

Fiatal Lovasként versenyezhet egy lovas attól a naptári évtől kezdve, amelyben betölti a 16. életévét annak a naptári évnek a végéig, melyben a 21. életévét tölti be.

Juniorként versenyezhet egy lovas attól a naptan év kezdetétől, amelyben betölti a 14. életévét annak a naptári évnek a végéig, melyben a 18. életévét tölti be.

Gyermek lovasként versenyezhet egy versenyző attól a naptári év kezdetétől, amelyben letette a rajtengedély vizsgát annak a naptári évnek a végéig, melyben a 16. életévét tölti be.

 

A verseny rendezője köteles a verseny vezetőbírójának kérésére a születési évet a startlistán szerepeltetni és minden esetben az indulási jogosultságot ellenőrizni. Hibás nevezés esetén a verseny rendezője köteles a versenyzőt és a Díjlovagló Szakbizottságot értesíteni. 

 

 

1.2.2. Részvétel - Lovasok

Fiatal Lovasok, Juniorok, Gyermekek korúak licenc megkülönböztetés nélkül versenyezhetnek a Korosztályos bajnokságukon.

 

1.2.3. Döntés 

1.2.3.1. A juniorok - attól az évtől kezdődően, melyben betöltik a 16. életévüket – versenyezhetnek Fiatal Lovas Bajnokságon, de egy adott évben csak egy kategóriában vehetnek részt a Korosztályos Bajnokságban.

 

 

1.2.3.2. Gyermekek - attól az évtől kezdődően, melyben betöltik a 14. életévüket – versenyezhetnek Junior Lovas Bajnokságon, de egy adott évben csak egy kategóriában vehetnek részt a Korosztályos Bajnokságban.

 

(Az 1.2.3.1 és 1.2.3.2 alá tartozó versenyzők legkésőbb a technikai értekezleten kötelesek dönteni, hogy melyik kategóriabajnokságért indulnak.) 

 

1.2.3.3. Ha egy versenyző egyszer már részt vett egy Fiatal Lovas Országos Bajnokságon, akkor ezt követően már nem indulhat Junior Országos Bajnokságon ugyanazzal a lóval.

 

 

1.2.3.4. Ha egy versenyző egyszer már részt vett egy Junior Országos Bajnokságon, akkor ezt követően már nem indulhat Gyermek Országos Bajnokságon ugyanazzal a lóval. 

 

 

1.2.4. Csapatverseny

1.2.4.1. A csapatverseny az első versenynapon történik. Nincs külön a csapatverseny számára kiírt feladat. A három korosztály a saját kategóriájában az egyéni bajnokságért indulva az első versenynap eredményeit viszi a csapatbajnokságba, de az eltérő kategóriák miatt, szorzó rendszerű számítás alapján. Amennyiben a lovas nem tud a korosztályának megfelelő szinten versenyezni, úgy megengedett alacsonyabb kategóriában indulnia, de ez az eredménye csak a csapatbajnokságért számít, egyéni eredménye nem lesz.

 

 

1.2.4.2. A Csapatok maximum négy (4), minimum három (3) fősek, korosztály szerint bármilyen összetételű lehet. Tartalék kombináció nem engedélyezett. A négy versenyzőből álló csapat esetében a csapat eredményéhez a három legjobb lovas pontszámai kerülnek beszámításra.

 

 

1.2.4.3. Csapat bajnokságban - azonos megyéből származó lovasok alkothatnak csapatot, a megye besorolásnál az számít, hogy a lovas klubja melyik megyébe van bejelentve. Ezen rendezőelven kívüli „vegyes” csapat nem megengedett.

 

 

1.2.4.4. A csapatverseny nyitott minden lovas számára, aki bármely kategóriában jogosult a Korosztályos Országos Bajnokságon való részvételre, akkor is, ha nem tud a saját szintjén indulni a Bajnokságban.

 

 a) Amennyiben a lovas saját korosztályában indul, akkor a páros 1.napi eredménye adja a csapatbajnokságba számító eredményét és egyben ez az eredmény az egyéni bajnokság 1. napjának is számít. Csapatbajnokságért egy lovas csak egy lovat lovagolhat. Nem megengedett, hogy a lovas a csapatbajnokságért másik lóval induljon, mint amivel az egyéni éremért indul.

 

b) Amennyiben a lovas nem tud a saját korosztályának versenyszámában indulni, akkor indulhat bármelyik alacsonyabb kategóriában, de eredménye csak a csapatbajnokságba számít.

 

 

 

1.2.4.5. A versenyszámokban elért eredmények százalékait a következő szorzó számokkal kell megszorozni és így figyelembe venni a végső eredmény kiszámításánál:

 

Gyermek korosztály L kategóriát lovagló lovasok esetén  1.

Junior korosztály M kategóriát lovagló lovasok esetén 1.05

Fiatal Lovas korosztály S kategóriát lovagló lovasok esetén 1.1

 

Amennyiben az egyes korosztályok bajnokságát alacsonyabb kategóriában határozza meg a Díjlovagló Szakbizottság, abban az esetben a szorzók igazodnak a kategóriákhoz.

 

 

1.2.5. Ellenőrzés: A Versenybíróság visszalépésre szólíthatja fel még a versenyszám kezdete előtt, vagy a program lovaglása közben azt a sportolót, mely nem tudja ellenőrzés alatt tartani a lovát. Ez a felszólítás az adott lóval az egész versenyre kiterjedhet. 

 

 

1.2.6. Részvétel – Lovak 

 

 A lovak 6 évesek vagy annál idősebbek. A Korosztályos bajnokságon nem kell a „lókizárás” szabályát alkalmazni.

 

 

1.2.7. Versenyszámok 

 

A Korosztályos Magyar Bajnokságon az FEI hivatalos (gyermek, junior, fiatal lovas) programjait kell kiírni. Ezen belül, a lovagolandó programokat a Díjlovagló Szakbizottság minden év elején határozza meg. 

 

Korosztályos Bajnokságon a versenybíróság Fiatal lovas és Junior versenyszámoknál 5 tagú, a Gyermek kategória versenyszámainál 3 tagú.

 

 

1.2.8. Eredményhirdetés 

A Korosztályos Bajnokság által meghatározott korosztályokon kívül más értékelés nem engedélyezett.

1.2.8.1. A Korosztályos Magyar Bajnokságon az egyes kategóriákban elérhető címek:

 

 Fiatal Lovas Magyar Bajnok

Junior Magyar Bajnok

Gyermek Magyar Bajnok

1.2.8.2. Csapat eredményhirdetés 

 

A győztes csapat az, melynek három legeredményesebb lovasa a legmagasabb összesített százalékot érte el a szorzókkal kiszámított százalékos eredményeinek összesítése után, a második az, aki a második legmagasabb összesített százalékot és így tovább. 

 

Holtverseny. Amennyiben az első három helyezett valamelyikén százalék egyenlőség áll elő, a győztes csapat az, akinek a harmadik helyen rangsorolt lovasa jobb eredményt ért el. Ha még mindig egyenlőség van, akkor a második legalacsonyabb eredményt elért versenyzőt kell figyelembe venni a győzelemhez. 

 

1.2.8.3. A Korosztályos Országos Bajnokság bajnokságért meghirdetett versenyszámaiban nem kell a licencbesorolást figyelembe venni, valamint nem kell I. és II. kategóriánként eredményt hirdetni, továbbá nem kell alkalmazni a lókizárás elvét.

 

 

1.2.9. Öltözet/ Szerszámozás 

 

A 18 év alatti lovasoknak: Lovagláshoz hárompontos biztonsági kobak kötelező. Cilinder vagy keménykalap nem engedélyezett. A Gyermek kategóriában sarkantyú választható. 

 

 

1.3.Kategória Bajnokság

A Magyar Bajnokság keretein belül kerül megrendezésre az alábbi kategóriákban:

 

Könnyűosztályú Kategória Bajnokság (L)

Középosztályú Kategória Bajnokság (M)

Nehézosztályú Kategória Bajnokság (S)

Egy lovas több kategória címért is versenyezhet, de mindegyikért másik lóval. 

 

1.3.1. Könnyűosztályú Kategória Bajnokság 

 

1.3.1.1. A Könnyűosztályú Kategória Bajnokság a harmadik versenynapon kerül megrendezésre egy napos versenyként. A Bajnokságért jogosultak indulni a Magyar Bajnokság első két versenynapján induló lovasok, akik 

 

a)     II. licensszel rendelkeznek, és az első két versenynapon kiírt L kategóriájú versenyszámban az egyik versenynapon legalább 58 %-ot teljesítettek. 

 

b)     I. licensszel rendelkeznek és 6 évesnél nem idősebb lóval indultak az első két napi minősítő L versenyszámban, és ott legalább az egyik nap legalább 58%-t érnek el. 

 

Az a), b) pont szerinti lovasok részére kötelező minkét minősítő versenynapon elindulni. 

 

c)      azok a nem gyermek korosztályú lovasok, akik csak a csapatbajnokságért indultak a gyermek versenyszámban az első versenynapon, majd indultak a második versenynapon az L minősítő versenyszámban, és a két nap valamelyikén legalább 58%-ot elérnek. 

 

d)     a Gyermek  Magyar Bajnoki címért indultak (licenctől függetlenül) és a két versenynap egyikén teljesítettek legalább a 58%-ot. 

 

e)     a Fiatal Lovak Bajnokságában az 5 vagy 6 éves lovak bajnokságáért indultak és ott a két versenynap legalább egyikén 6,0 pont vagy afelett lovagoltak. 

 

1.3.1.2. A Bajnokságba való bekerülés összetettsége miatt, illetve hogy a lovasok különböző versenyszámokból kerülnek be, ezért a Könnyűosztályú Kategória Bajnoksága egy napos, a lovasok „tiszta lappal” indulnak. 

 

1.3.1.3. A versenyszámok:

 

első versenynap a minősítő versenyszám - a Gyermek és Fiatal Lovak Bajnokságán kívül: L osztályú versenyszám

második versenynap a minősítő versenyszám - a Gyermek és Fiatal Lovak Bajnokságán kívül: L osztályú versenyszám

harmadik versenynap. A Könnyűosztályú Kategória Bajnokságáért: L osztályú versenyszám

 

A versenyszámokat a Szakbizottság jelöli ki az év elején. 

 

1.3.1.4. Az a ló-lovas páros indulhat az első két napra kiírt L osztályú minősítő versenyszámban, aki

 

minimum 2 db hivatalos versenyen részt vett (hazai vagy külföldi CDN-A vagy B), és

ezeken legalább két alkalommal minimum 55%-ot lovagolt L vagy M osztályban, illetve összevont bíráskodás esetén minimum 5,8 pontot kapott.

 

1.3.1.5. Azok a ló-lovas párosok, akik nem minősültek az első két napi L kategóriájú versenyszámra, azok szabad kártyát vásárolhatnak a nevezési díj 4-szereséért, amelyből ¼ a rendezőt illeti meg, ¾ pedig a Szakbizottság pénzügyi keretét növeli. Ennek adminisztrálása a versenyiroda feladata. . Az összeg utalása a versenyrendező feladata. 

 

 

1.3.2. Középosztályú Kategória Bajnokság 

 

1.3.2.1. Indulási jogosultság: A Középosztályú (M) Kategória Bajnokság a Magyar Bajnokság keretein belül a második és harmadik versenynapon történik. A Bajnokságban jogosultak indulni azok a lovasok, akik 

 

a)     a Junior Magyar Bajnoki címért indultak, 

 

b)     I. licensszel rendelkeznek és a Junior Magyar Bajnokság programjaival párhuzamosan zajló, a junior versenyszámokkal megegyező versenyszámokban indultak, 

 

c)      azok a nem junior korosztályú lovasok, akik csak a Korosztályos Bajnokság csapatversenyéért indultak a junior kategóriában. 

 

1.3.2.2.A Középosztályú (M) Kategória Bajnokság a Magyar Bajnokság keretein belül a második és harmadik versenynapon történik. A Bajnokság eldöntése a két nap összesített eredménye alapján történik. A Magyar Bajnokság első versenynapján zajló M szintű junior szám (egyben a Juniorok Bajnokságának első versenynapja) minősítő verseny a Kategória Bajnokságához. A lovasoknak 55%-ot kell elérniük, hogy indulhassanak a Bajnokságért. 

 

1.3.2.3. A versenyszámok

 

első versenynap: minősítő versenyszám az M kategória Bajnokságra és a Junior Magyar Bajnokság első versenyszáma: FEI Junior feladat

második versenynap: az M Kategória Bajnokság első versenynapja, a Junior Magyar Bajnokság befejező napja: FEI Junior feladat

harmadik versenynap: az M Kategória Bajnokság második versenynapja: FEI Junior zenés Kűr

 

A versenyszámokat a Szakbizottság jelöli ki év elején. 

 

1.3.2.4.  Az a ló-lovas páros indulhat a Középosztályú Kategória Bajnokságáért, aki

• Minimum 2 db hivatalos versenyen részt vett (hazai vagy külföldi CDN-A vagy B), és

• ezeken minimum két alkalommal minimum 55%-ot lovagolt M vagy S osztályban. 

 

1.3.2.5.  Azok a ló-lovas párosok, akik nem minősültek a Középosztályú Kategória Bajnokságára, azok szabad kártyát vásárolhatnak a nevezési díj 4-szereséért, amelyből ¼ a rendezőt illeti meg, ¾ pedig a Szakbizottság pénzügyi keretét növeli. Ennek adminisztrálása a versenyiroda feladata. Az összeg utalása a versenyrendező feladata. 

 

 

1.3.3. Nehézosztályú Kategória Bajnokság 

 

1.3.3.1. A Nehézosztályú Kategória Bajnoksága a Magyar Bajnokság második és harmadik versenynapján kerül megrendezésre. A Bajnokságban jogosultak indulni azok a lovasok, akik 

 

a)     a Fiatal Lovas Bajnokságért indultak (amennyiben S szinten kerül megrendezésre). 

 

b)     a Fiatal Lovas Bajnoksággal párhuzamosan zajló, Fiatal Lovas Bajnokság programjaival megegyező versenyszámokban (amennyiben S szinten kerül megrendezésre) induló I. licensszel rendelkező lovasok. 

 

c)      amennyiben a Fiatal Lovas Bajnokság alacsonyabb szinten kerül megrendezésre, a Nehézosztályú Kategória Bajnokságára kiírt S osztályú programokban indultak. 

 

1.3.3.2. A Nehézosztályú Kategória Bajnokság a Magyar Bajnokság keretein belül a második és harmadik versenynapon történik. A Bajnokság eldöntése a két nap összesített eredménye alapján történik. A Magyar Bajnokság első versenynapján zajló FEI S osztályú versenyszám (egyben a Fiatal Lovasok Bajnokságának első versenynapja) minősítő verseny a Kategória Bajnokságához. A lovasoknak 55%-ot kell elérniük, hogy indulhassanak a Bajnokságért. 

 

1.3.3.3. A versenyszámok

 

első nap: minősítő versenynap a Nehézosztályú (S )kategória Bajnokságra és a Fiatal Lovasok Bajnokságának első napja: FEI S szintű versenyszám

második nap: a Fiatal Lovasok Bajnokságának második napja, és a Nehézosztályú Kategóriába beszámító első versenynap: FEI S szintű versenyszám

 harmadik nap: a Nehézosztályú Kategória Bajnokságába beszámító második versenynap: Intermediaire I. Kűr

A versenyszámokat a Szakbizottság jelöli ki év elején. 

 

1.3.3.4. Az a ló-lovas páros indulhat a Nehézosztályú Kategória Bajnokságáért, aki

 

minimum 2 db hivatalos versenyen részt vett (hazai vagy külföldi CDN-A vagy B), és

ezeken minimum két alkalommal minimum 55%-ot lovagolt S osztályban vagy Nagy Díj szinten.

 

1.3.3.5. Azok a ló-lovas párosok, akik nem minősültek a Nehézosztályú Kategória Bajnokságára, azok szabad kártyát vásárolhatnak a nevezési díj 4-szereséért, amelyből ¼ a rendezőt illeti meg, ¾ pedig a Szakbizottság pénzügyi keretét növeli. Ennek adminisztrálása a versenyiroda feladata. Az összeg utalása a versenyrendező feladata.

 

1.4. Fiatal Lovak Bajnoksága

 

1.4.1. Fiatal Lovak Bajnokságán 4-5-6 éves lovak vehetnek részt. A Fiatal Lovak Bajnoksága a Magyar Bajnokság első két versenynapján történik. A végeredményt a két nap összesített eredménye adja. 

 

1.4.2. Bajnokságra való minősülés: 

 

A hazai Fiatal lovak Bajnokságára a minősüléshez minimum egy CDN versenyen - korosztályának megfelelő vagy annál magasabb- fiatal lovak részére kiírt versenyszámban legalább 6,0 pontot kell elérnie a lónak. 

 

 

1.4.3. Bajnokság versenyszámai, és bírálatuk 

 

4 éves lovak: FEI 4 éves fiatal díjló program mindkét nap 

 

5 éves lovak: 5 éves fiatal díjlovak programja_A3_2011 

                     5 éves fiatal díjlovak programja_A4_2011 

 

6 éves lovak: 6 éves fiatal díjlovak programja_1(FEI 5 éves minősítő) 

                     6 éves fiatal díjlovak programja_2(FEI 5 éves döntő) 

 

 

A versenyszámokat összevontan 2 bíró bírálja.

 

1.4.4. Szerszám, öltözet

 

csikókantár

zakó

hárompontos biztonsági kobak

Egyebekben a Magyar Díjlovagló Szabályzatban leírtak. 

 

1.4.5. Lebonyolítás

 

A versenyrendezők kötelesek a versenyszámot a következőképpen lebonyolítani:

 

versenyszámonként külön eredményhirdetés (lovas licence alapján nem kell)

eredményhirdetéskor bemondani: győztes a X LÓ, xy lovagolta

származás szakszerű ismertetése

 tenyésztő ismertetése

 

Példa:„A 4 éves fiatal díjlovak részére kiírt versenyszám győztese: Z ló, XY lovagolta. Z apja:  , anyai nagyapja:  , tenyésztője:  , tulajdonosa:  ” 

 

A rendezőnek jogában áll az évközi versenyszámokat nyitottá tenni 4-5-6 éves lovak részére, viszont a Bajnokságon évjáratonként kell a versenyszámokat kiírni.

© Magyar Lovas Szövetség | Minden jog fenntartva | Oldaltérkép | Grafika és szerkesztés: Win-Win Position Kft.
Archívum