Keresés

Hírek
 
Versenyek, edzőtáborok
 
Programgyűjtemény
 
Szakági információk
 
Nyilvántartások
 
Bajnokaink
 
Alszakág
 
Galéria
 
 
Beszámoló a díjlovas fórumról - Kajászó, 2016.01.09.
Beszámoló a fórumról

2016. január 9-én megtartottuk első fórumunkat a kajászói Biofarm lovardában. Azért tartottuk fontosnak ennek a fórumnak a létrejöttét, hogy elinduljon a párbeszéd a díjlovas világban. Mindenki jót akar, aki ebben a sportban tevékenykedik, csak sajnos elbeszélések, mellébeszélések, olykor nem megbeszélések állnak a problémák hátterében.


Délelőtt 10 órára terveztük a kezdést, de a reggeli ónos eső miatt fél órát csúszott a program. Az időjárás ellenére is egész népes tábor gyűlt össze, körülbelül 80 ember lehetett.


Az interneten közzétett előzetes programunk alapján 7 napirendi ponttal foglalkoztunk. Azokat a témákat szerettük volna megvitatni, amiket az előző szakbizottság ugyan már napirendi pontjai közé vett, de sajnálatos módon visszaléptek pozíciójukból, ezért már nem tudták ezzel kapcsolatos munkájukat befejezni. Fontos feladatunknak éreztük, hogy beszéljünk ezekről a pontokról és tegyük helyére a dolgokat. Mondjuk el elképzeléseinket, és kérdezzük meg mit gondolnak mások. 


Szebényi Dánielt kértük fel, hogy vezesse le a fórumot. Tökéletes munkát végzett, és még egyszer köszönjük neki, hogy ránk áldozta a napját! 


Elsőként, Dani ismertette társaságunk létrejöttének okát, valamint céljait, majd kitért a szakbizottság lemondásának kronológiájára. 

Ebből vezette át az első napirendi pontot, a TISZTÚJÍTÁST. Mivel december 31-i hatállyal megszűnt a Díjlovagló Szakbizottság, ezért január 30-án tisztújító közgyűlés lesz. Társaságunk elsősorban a szakbizottság munkáját szerette volna segíteni, de a kialakult helyzet tükrében ez már nem lehetséges. Úgy gondoljuk, hogy mindannyiunk kellőképpen motivált és elhivatott a díjlovas sport iránt. Ha a szakág úgy dönt, hogy szükség van a munkánkra a szakbizottság keretein belül is, akkor felvállaljuk az ezzel járó feladatokat. Olyan elnököt tudunk elképzelni a szakág élén, aki kellőképpen karizmatikus, összefogó és tiszteletre méltó, olyat, aki nem retten vissza a pesszimista hangulat láttán, olyat, aki bizonyította már az élet más szegmensében vezetői rátermettségét. Ezért esett a választásunk Kertész Viktorra. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett matematikus mérnökként. Nős, 2 lánya van, idősebbik lánya díjlovagol. Egyetemista kora óta építi bátyjával az azóta világhírűvé vált ARH Zrt-t. Saját lovardájában Perbálon rendszeresen lovagol, ha teheti, akkor kimegy terepre. 


Elnökjelöltünk bemutatkozásában elmondta, hogy szerinte miben rejlik a siker kulcsa. Három fontos dolgot emelt ki: 1. szakmai kompetencia (erre hivatott a DET), 2. becsületesség 3. összefogás. Ezek nélkül nincs előrelépés, nincs jövő. Ha nem tudunk összefogni, kudarcra vagyunk ítélve. Hasonlatokkal, történetekkel tarkította mondanivalóját, mely minden esetben nagyon értékes gondolatokat hordozott.
További elképzelésünk, hogy a szakbizottságot kiegészítenék különböző bizottságok (pl. vidékfejlesztésért felelős bizottság). Így azok az értékes szakemberek, akik nincsenek benne a szakbizottságban, munkájukkal segíteni tudnák a szakágat, amire lássuk be nagy szükség van.


Második napirendi pontunkhoz érkeztünk, a SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI poszt kérdéséhez. Dr. Fonyódi Ildikó dolgozta ki és vezette fel a témát. Ez egy rendkívül kényes poszt, aminek a szabályok és a társadalmi elfogadottság miatt, nem könnyű megfelelni. A poszt érzékeny mivoltát tekintve társaságunk arra következtetésre jutott, hogy legjobb lenne megpályáztatni ezt a pozíciót. Ildi ismertette a pályázat részleteit.


Harmadik napirendi pontunkat mely a VERSENYNAPTÁRRAL kapcsolatos kérdéseket taglalta, Szokola Csaba ismertette. Első és legfontosabb az lenne, ha a jövőben a versenynaptár már a megelőző év végéig ismertetésre kerülne, a tervezhetőség végett. Másodsorban a bajnokságok rendszerében is változtatásokat szeretnénk. A Magyar Bajnokság a Fiatal Lovak Bajnokságával együtt lenne megtartva. Fiatal lovaknál maradna a 3 korosztály, 4,5 illetve 6 éves lovak bajnoksága. Magyar bajnokságon belül pedig maradnának a kategória bajnokságok annyi módosítással, hogy „L" szinten egy úgynevezett amatőr bajnokságot vezetnénk be, amiben csak II. licenszű lovas vehet részt. Ezzel mintegy teret és lehetőséget adva kezdőbb lovasoknak is rangosabb versenyen éremhez jutni. Továbbá egy lóval csak egy kategóriában lehetne részt venni. Fontos változást szeretnénk még a fehér kártyával kapcsolatban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokan minősülés nélkül, pár ezer forint extra költséget fizetve szintén a Magyar Bajnokság teljes jogú versenyzői közé állhattak. Így joggal érezhették igazságtalannak a rendszert azok a lovasok, akik végig járták a minősülési feltételeit (Ezzel nemcsak a lovasok érdekeit védjük, hanem az itthoni A-kategóriás versenyre is ösztönözzük a lovasokat). Ezért azt szeretnénk, ha ennek az összege megemelkedne 100 ezer forintra, valamint korosztályos lovas ne válthasson ki fehér kártyát.


A Korosztályos Bajnokságot külön tartanánk meg, kiegészítve egy CDN-A vagy CDN-B versennyel. Korosztályosban annyi változtatást vezetnénk be, hogy a gyermek kategóriát kitolnánk 15 éves korig. Továbbá bevezetnénk egy Póni alaposztályú kategóriát is.
A Talentum Döntőt kiegészítenénk egy „M" kategóriával, mely licenszerző szintű lenne, II-es licenszűek számára. Az U25 Bajnokságot az előző szakvezetés szerette volna eltörölni, de mi úgy érezzük, hogy szükség van rá, mert itt azok a lovasok is sikerélményhez juthatnak, akik kisebb eséllyel indulnak a Korosztályos OB-n.


A tömegbázis és a kezdő lovasok szakágba vonzása érdekében szeretnénk még egy licensz nélküli versenyszám létrejöttét az „E" kategórián kívül. 


Elérkeztünk negyedik napirendi pontunkhoz, a LICENSZ RENDSZER ÁTALAKÍTÁSÁHOZ, melyet Dallos Zsófia referált. Azért van szükség a módosításra, mert a jelenlegi már kissé idejét múlt és nem tükrözi a különbségeket. Más országokéhoz hasonlóan 'A' , 'B' illetve 'C' licensz lenne. Már a neve egyértelművé teszi, hogy ki milyen versenyen jogosult résztvenni. Az 'A' megfelelne az eddigi I-nek, a 'B' a II-nek, illetve kiegészülne egy 'C'-vel. Az utóbbiba azok a lovasok tartoznának, akik a REV-t abban az évben tették le, vagy a Magyar Lovassport Szövetség más szakágában érvényes licenccel rendelkeznek (elsősorban a military, és ugrólovasok bevonása), esetleg Póni Klub tagsággal rendelkeznek, vagy Gyeposz tagsággal rendelkeznek, és szóba jöhetnek olyanok is akik korábbi REV vizsgával rendelkeznek, de még nem indultak hivatalos díjlovas versenyen (nekik az első évre vonatkozik csak). 
„C" licensszel csak „E" és „A" versenyszámokban lehet indulni.


Ismét egy kényes ponthoz jutottunk, mégpedig a BÍRÓKÉPZÉS reformjához. Ezt dr. Fonyódi Ildikó vezette fel. Fontosnak tartjuk, hogy a bíróink kellő megbecsülésnek és tiszteletnek örvendjenek. Tudjuk, hogy versenyeink színvonala és hangulata nagyban tőlük függ. Nem szeretnénk ebbe a kérdésbe beleszólni addig, amíg ezt ők nem szeretnék, ezért arra kértük (kérjük) őket, hogy dolgozzanak ki egy reformcsomagot. Úgy gondoljuk mindannyiunk érdeke, hogy megfelelő számú, és minőségű bíróval rendelkezzen az ország.

Hatodik pontunk a DÍJAZÁSI RENDSZER átalakítása volt, amit Szeicz Erika ismertetett. A díjazási rendszert 2015-ben megváltoztatták, miszerint a szakbizottság általi pénzdíj már nem kerül kiosztásra az A-kategóriás versenyeken, hanem egy év végi ranglista alapján történik a jutalmazás. Ezt azért vezették be, hogy a hazai lovasok jussanak pénzhez, és ne külföldi lovas társainkat támogassuk. Az elképzelés nem volt rossz, de annyiban módosítanánk, hogy a listára csak a magyarországi A-kategóriás versenyekkel lehet felkerülni és az átlag alapján alakulna ki a ranglista, ahol a legjobb 3 lovas kerülne jutalmazásra, három kategóriában, 'M(A)', 'S1', 'S2'. Ló-lovas párosra vonatkozik a lista, és 62% feletti átlagteljesítmény a minimum. 18 év alatti lovasoknak külön ranglistája lenne, őket viszont értékes tárgyjutalomban részesítenénk. 


Az utolsó általunk javasolt napirendi ponthoz érkeztünk, az ÚJ VERSENYHELYSZÍNEKHEZ. Simon Szilvia foglalta össze és tárta a közönség elé elképzeléseinket. Szeretnénk, ha a vidéki versenyek is új erőre kapnának, ezért szorgalmazzuk az új belépőket versenyrendezésre. Segítenénk a versenyrendezőknek egy úgynevezett versenyrendezői protokoll létrehozásával, melyben pontról-pontra szerepelne, hogy mire van szükség egy jó verseny lebonyolításához. Tudjuk és látjuk, hogy a versenyrendezés nem az év üzlete senki számára, ezért segítségünket szeretnénk felajánlani az A-kategóriás versenyeknél az előkészületekben.

Minden pont után lehetőséget biztosítottunk a hozzászólásra, de menetközben erre csak néhányan vállalkoztak. A napirendi pontok végeztével viszont elindult az, amiért összejöttünk. Fórummá alakult a társaság, elkezdődött az igazi kommunikáció. Nagyon sok segítőszándékú, építőjellegű hozzászólás volt. A teljesség igénye nélkül a felszólalók között voltak, Babinszky Zsuzsa, Berényi Miklós, Bozsik József, Decsi Enikő, Dallos Gyula, Garai Zsolt, Hansághy Péter, Horváth László, Komjáthy György, Kövy András, Madaras Mónika, Pachl Péter, dr. Pajzs Gábor, Szeicz Ferenc, Szűcs Judit, Takács Bence, dr.Terék Sándor, Wagenhofferné Magyar Ágnes. Bozsik József az Egyesfogathajtók Szövetségi Kapitánya elmondta, hogy az ő sikerük kulcsa is az összefogásban volt. Dallos Gyula gratulált megalakulásunkhoz és példaértékű összefogásunkhoz. Megdicsérte a beszámolókat és elnökjelöltünket is. 


Reméljük, hogy ez a fórum csak egy új kezdet előszobája volt. Bízunk benne, hogy a sokakban rejlő pesszimizmust az optimizmus váltja majd. Hisszük, hogy egyetlen út áll előttünk, mégpedig az ÖSSZEFOGÁS. Mi már megmutattuk, hogy tudunk együtt dolgozni, és képesek vagyunk az összefogásra. Ezt a jövőben is így képzeljük el, bízva abban, hogy sokan követik majd a példánkat, és negatív gondolataikat hátrahagyva segítenek minket. Szeretnénk további fórumokat tartani, akár szakbizottsági tagok leszünk, akár nem. Célunk, hogy a szakág fejlődjön, a vidék újra éledjen, és jó hangulat legyen a versenyeken. 


Itt is szeretnénk még egyszer megragadni az alkalmat és megköszönni Mindenkinek - a rossz idő ellenére is - aki részt vett a fórumon. Mindenkinek, aki segítette ennek a létrejöttét. Köszönjük szépen! 


DET

(Díjlovas Edzők Társasága)

 
PARTNEREK
weboldalkészítés, webdesign, weblapkészítés © 2008 Magyar Lovas szövetség www.lovasszovetseg.hu